Видове компресии

Предимства, недостатъци и спецификации

Въведение


Компресията е един от най-важните компоненти при тротинетките за трикове и често определя съвместимостта между различните компоненти. Тук ще научите всичко необходимо за видовете компресии, техния произход, предимства и недостатъци.

Когато карането на фрийстайл тротинетка тепърва е набирало популярност, тротинетките разполагали със стандартна вилка за компресия с резба. Постепенно различните производители на тротинетки и части за тях разработват много и различни видове системи за компресия с цел олекотяване, по-добра здравина или пък по-ниска цена.

ICS10

Работи по същия начин, като ICS компресията, но при ICS10 се използва болт с по-голям диаметър. Най-често може да се срещне при тротинетки на Ethic DTC и Addict Scooters.

ICS10 се отличава с по-къса конструкция на болта, затова се налага да използвате шестограм 6‘‘, за да инсталирате и поддържате вашата компресия. В комплекта на всяка тротинетка ще намерите всичко необходимо. 

Характерно за стоманените барове на Ethic DTC е да са със заварени в тях звездовидни гайки и това предотвратява изплъзването на болта от бара.

  • За този вид компресия е необходимо барът да има прорез(слит).
  • ICS10 е съвместима със стандартни стоманени барове и с всички алуминиеви барове

HIC

Първата HIC (Hidden Integrated Compression) е създадена от RAD Scooter Co, които създават и първия Т-бар. Постепенно тази компресия се налага в света на тротинетките и става една от най-предпочитаните сред райдърите заедно с SCS.

Предимствата на HIC компресията са многобройни. Тя е лека (за парк райдърите сред вас).
По-издръжлива е от останалите компресионни системи заради стабилната връзка вилка-бар;
Лесна е за инсталиране и поддръжка. В комплекта на всеки complete са включени всички необходими инструменти. 

  • Включва шим, капачка и болт. Някои производители предоставят шимовете с интегрирана капачка - така компресията се поставя по-лесно
  • HIC компресията е съвместима само с барове, чийто външен диаметър е 34.9 мм и вътрешен диаметър, който е 31.8 мм (oversized барове).
  • Съвместима е с всяка HIC и SCS вилка.

IHC

IHC (Inverted Hidden Compression), първоначално разработена от Blunt Envy Scooter, става популярна много бързо, тъй като е още по-лек вариант на HIC компресията и осигурява същата здравина. 

При IHC диаметърът на вилката, капачката и болта са по-малки и вместо звездовиден болт имат интегрирана резба за компресионния болт.

Този вид компресия се използва най-вече от райдъри, които търсят леки билдове. 

  • Лека и лесна за поставяне. 
  • Съвместима със стандартни стоманени и алуминиеви барове

SCS

SCS (Standard Compression System) – стандартна компресия - е създадена от Андрю Браусар ( Proto Scooters ) и много бързо се превръща в една от най-популярните компресии на пазара.

При SCS компресията се използа лапа с 4 болта, компресионна горна капачка и болт, който се завинтва във вашата SCS/HIC вилка. Някои производители използват само 3 болта.

  • Тази компресия може да бъде в два размера – 31.8 мм стандартен размер или 34.9 мм oversized.
  • За този вид компресия няма нужда от прорез в бара, затова остава здрав за по-дълго
  • Надеждна и остава стегната за много по-дълго време от останалите компресионни системи.

Обобщение