Колелца, спейсъри, лагери и още!

Кои са най-добрите лагери и как да запазим колелцата здрави по-дълго?

Основна информация

Материал

Колелцата се състоят от основа и полиуретан(PU). Основата на 99% от колелцата е алуминиева, с изключение на най-ниския клас колелца, като Longway Tyro, при които е пластмасова.

Размери

Размерите на гумите за фрийстайл тротинетки започват от 100 x 24 мм и достигат до 125 x 30 мм в диаметър и ширина. Повечето тротинетки поддържат размери на колелцата до 110 x 24мм и често са предпочитани от парк райдъри.

PU - твърдост

Това е мерната единица, чрез която се определя твърдостта на гумата. Тя може да бъде от 85а до 91а. Стандартът при тротинетките за трикове е 88а. Колкото по твърд е полиуретанът, толкова по-бързи са колелцата. По-големият диаметър, както при велосипедите, така и при колелцата, увеличава скоростта на въртене.

Спейсъри и лагери

Основна информация

Спейсъри

Спейсърите могат да имат различни размери в зависимост от стандарта на марката. На Ethic например сас вътрешен диаметър 0.3 мм.  Рядко спейсърите се повреждат и препоръчваме при смяна на лагери да използвате старите спейсъри или да се консултирате с нас при избора на нови! 

Лагери

Почти всички колелца се предлагат в комбинация с лагери и спейсъри, които са включени в цената. Необходими са по 2 лагерчета и 1 спейсър на колелце. Размерите на лагерчетата са стандартни - 22мм, на осите също - 8 мм. Изключение правят така наречените 12 STD с диаметър 28мм. и ос 12мм. Те са по-бързи и издръжливи.

Какво е ABEC?

Това е стойност, която показва точността на производство на лагера. Лагерите могат да бъдат ABEC7,ABEC9,ABEC 11 и т.н. Колкото по-голямо е числото ABEC, толкова по-добър и прецизен е лагерът. Голяма част от лагерите в популярните колелца са ABEC-9, тъй като осигуряват перфектен баланс между здравина и цена. 

Как да запазите колелцата и лагерите си здрави за по-дълго

 Лагери

Не купувайте лагери, които не са предназначени за фрийстайл тротинетки или бордове. Ще се разбият много по-бързо и дрънкането при дроп теста ще дойде по-скоро от колкото очаквате. Натоварването при лагерчетата е огромно и, независимо от тяхното качество и цена, след известно време се разбиват и се налага подмяна.

Към лагери

Спейсъри

Спейсърите рядко са проблем, но ако ви се наложи да сменяте, използвайте такива със същата марка като на вашите колелца или се консултирайте предварително с нас! В техните размери са възможни разлики.

Към спейсъри

Колелца

Избирайте възможно най-равната настилка и не slide-вайте с тротинетката. Когато външният слой на полиуретана започне да се изтрива, рискувате по-сериозни щети на гумите. Имайте предвид, че колелцата, заедно с лагерите, са най-големия консуматив по вашата тротинетка и често изискват подмяна.

Към колелца