Височина на детето Под 110 cm110-140 cm140-160 cmНад 160 cm
Препоръчителна височина на тротинеткатаПод 70 cm70-80 cm75-85 cm80+ cm Височина на бара: Най-удобно и правилно е когато дължината на бара стига до пъпа на райдъра, когато е стъпил на дека на тротинетката. Така се осигурява добър баланс, а триковете са най-лесни за изпълнение. Обикновено по-ниските барове се използват за трикове в парка, а по-високите са по-удобни за каране на улицата.
 Широчина на бар: Тук е прието барът да бъде със същата широчина, като раменете на райдъра, но подлежи на лични предпочитания и не е фатално барът да бъде по-широк от ориентира.


 Дек за тротинетка
: Колкото е по-голям, толкова е по-тежък. По-големите декове са подходящи за по-големи райдъри, които имат нужда от повече пространство за краката.  


 Колелца за тротинетка: 
По-големите колелца осигуряват по-комфортно возене, но са по тежки. 
  ВАЖНО: Всяка вилка на тротинетка поддържа до определен размер колелца в диаметър и ширина. Те биват 100, 110, 120, 125 мм в диаметър и от 24 до 30 мм широчина. В спецификациите под снимката на всяка вилка ще намерите "до" какъв размер колелца са съвместими.
  
 Условно биват меки и твърди:
  Меката гума обозначена 86A или с по-ниска цифра предоставя перфектно сцепление и е идеална за начинаещите, защото не развива високи скорости. 
  Твърда гума, обозначена 88A или с по-висока цифра е подходяща за скейт парковете и е много издръжлива. Колкото по-ниско е числото (86A, 88A, 90A и т.н.), толкова по-мека е гумата.