Как да избереш правилния дек за freestyle тротинетка?

Въведение

Дековете за фрийстайл тротинетки са по-здрави и издръжливи от обикновените. Te са направени от здрав алуминий, с цел да бъдат максимално леки за нуждите на райдъри, но и да осигурят необходимата здравина при огромното динамично натоварване, което често надхвърля 100кг. в определени точки на дека.


Теглото, размерът и здравината са важни фактори при правилния избор на дек, които не трябва да се пренебрегват. 

Street стил на каране

  • Необходим ви е стрийт дек, който се характеризира с широка основа (около 6 инча) и в случай че грайндването е нещо, което практикувате редовно, може да помислите за пегове. 
  • Стрийт дековете обикновено са по-дълги (често над 520мм), с повече място за краката, за да осигурят комфорт при по-дълго каране и трикове. 
  • Стрийт дековете винаги са по-тежки от тези за парк в следствие на по-голямата основа. Теглото тук не е толкова важен фактор и подлежи на лични предпочитания.   

Park стил на каране

  • За парк райдърите е изключително важно дековете да бъдат максимално леки. Затова професионалните декове на APEX и Pandemonium- а са толкова популярни.
    За изпълнението и успешното стъпване на много от триковете, характерни за стила, е важно декът да се управлява лесно и бързо. 
  • Предпочитаната дължина на парк дековете сред райдъри е 490мм. Колкото по-къс е един дек, толкова е по-малко неговото тегло. В случай, че сте по-високи ще трябва да направите компромис с по-дълъг дек от 520мм или 570мм.  
  •  Ширината на повечето парк декове е около 120мм / 4.7 инча. Тук целта отново е възможно най-тясна основа, за да се спести от допълнително тегло.  Съветваме ви да си вземете възможно най-малкия удобен дек. 

Съвети за правилна употреба 

Стараем се да зареждаме най-добрите декове в България, като разчитаме и на вас, и вашия feedback за тяхното качество. Въпреки това полагайте необходимите грижи за тях, за да ги запазите здрави възможно най-дълго!  

Грайндване

Избягвайте грапави повърхности като камък и бетон. Разликата между грайнд върху rail и  бетон е голяма. Върху грапави повърхности ще износите долната част на дека много по-бързо и вероятността за фатално сцепване ще се увеличи.

Болтове

Поне веднъж на седмица проверявайте дали всичко е затегнато добре. В случай, че има разхлабен болт или друга част отново рискувате по-бързо износване и риск от счупване. Хвърляйте по един поглед на своята вилка и лапа. 

Здравина

Въпреки подсилената структура на всички фрийстайл декове - не съществува гаранция за издръжливост. Дори ако не грайндвате често, след време и най-качествените декове се сцепват вследствие на акумулираните тонове натоварване през месеците каране. Имайте едно наум и пазете вашия дек.